Vliv alkoholu na redukci váhy

To, že na léto se chceme na pláži blejsknout perfektní figurou je známá věc už po desetiletí. Chceme na léto zhubnout, ale příležitostí k nejrůznějším oslavám, posezením a párty, ke kterým bezpochyby patří alkohol, je víc než dost. Proto se ne každému podaří do plavek skutečně zhubnout. Jedním z důvodů může být právě pravidelné popíjení alkoholu. A my v Česku se dlouhodobě držíme na špičce jeho světové spotřeby.

Dlouhou dobu panovalo všeobecné povědomí o tom, že bílé víno je oproti červenému “dietnější” a při redukci hmotnosti vám v těle nenadělá takovou paseku. Toto je však mýtus, který byl i odborně vyvrácen. A ti, kteří tomuto mýtu stále věři  se diví, že se přebytečných kilogramů nemohou zaboha zbavit. 

Omezení či až vynechání alkoholu v rámci zdravého životního stylu má přitom spoustu benefitů. Oddychne si vaše zdraví, váha i peněženka. Ačkoliv není potřeba se stát pro zdravý životní styl úplným abstinentem, je omezení alkoholu rozhodně vhodné a potřebné. Snížení hmotnosti by pro vás rozhodně nemělo být jen o konfekční velikosti a o tom, jak vypadáte v plavkách, ale o celkovém životním stylu, zdraví a prevenci. Alkohol přitom ovlivňuje nejen vaši váhu, ale i fungování vašeho těla a psychickou pohodu. 

Proč je alkohol u redukce nevhodný

Alkohol sám o sobě je energeticky bohatý. Jeden gram alkoholu obsahuje 7 kcal /29 kJ což je téměř stejně jako tuk (9 kcal) a dvojnásobek jednoho gramu sacharidu či bílkoviny (obojí 4 kcal/gram). Alkoholické nápoje navíc obsahují i sacharidy, což je případ piva. Třeba velká klasická 12° Plzeň je zdrojem 950 kJ /220 kcal, ale i pokud si dáte stejné množství Birellu, pořád v půl litru vypijete 437 kJ /104 kcal jen kvůli obsaženým sacharidům. Pokud si navíc dopřejete nějaký koktejl, musíte vzít v úvahu i cukrem nabitý džus, limonádu nebo případný ochucovací slazený sirup. A třeba Piňa Colada nebo White Russian jsou kvůli smetaně i zdrojem tuku. 

Alkoholické nápoje navíc ovlivňují vaše pocity hladu a chutě. Však všichni bez pochyb známe, že po alkoholu míváme větší chutě na jídlo, a to obzvlášť na to nezdravé. Vybíráme si tedy nevhodné potraviny a zpravidla i ve větším množství. 

Alkohol navíc snižuje tvorbu testosteronu. Tento hormon je důležitý pro redukci hmotnosti a budování svalové hmoty. A pozor, je důležitý nejen pro muže, ale i pro ženy. 

Dalším problémem je, že ačkoliv je metabolismus nastaven na primární využití energie ze sacharidů, bude tělo vždy preferovat zpracování energie z alkoholu, pokud mu ho dáme k dispozici. Žádné hubnutí z tukových zásob se tak konat nebude.

Kolik je únosná míra, můžu zhubnout se sklenkou v ruce? 

Není kalorie jako kalorie. To, že se s energetickým příjmem vejdete do požadované hodnoty pro redukci hmotnosti, neznamená, že vám alkohol nebude hubnutí narušovat. Jednoduše sníst svůj energetický příjem v čokoládě nebo vypít ho v pivu, není to samé, jako když většinu živin, které tělu dáte, získáváte z komplexních zdrojů. 

Pokud vaše strava stojí na dostatečném množství bílkovin a komplexních sacharidech, pak není problematické dát si jedno pivo při víkendovém výletě s přáteli či rodinou nebo si dát při sobotní večeři s partnerem dvě decky suchého vína. Nicméně alkohol nebrání hubnutí jen z hlediska prázdných kalorií, ale i tím, že narušuje fungování metabolismu, takže tělo pak nemůže fungovat správně.

Pokud chcete opravdu zhubnout, pak si pití fakt zakažte. Protože v případě, že dodržujete určitý stravovací plán proto, abyste se už konečně zbavili těch kil, která vám v plavkách prostě nesluší, je alkohol – s ohledem na všechno, co bylo řečeno – hodně zrádný.

Vliv na zdraví 

Jestli držíte dietu kvůli tomu, abyste si dali do kupy zdraví z hlediska biochemických parametrů (např. zlepšení hodnot jaterních testů, dna nebo související zvýšená hodnota kyseliny močové), alkoholové dýchánky vám taky nepřidají…Byť může konzumace alkoholu zmírnit psychický stres, tělu se zvyšuje stres fyzický, protože je zatíženo toxickou látkou. Zvyšuje se hladina inzulinu a podporuje ukládání tuku na orgánech (tzv. viscerální tuk), zejména na játrech.

Alkohol také ovlivňuje kvalitu REM fáze spánku, který pak nemůže být dostatečně hluboký a kvalitní. Při nedostatečném odpočinku nemůže metabolismus fungovat správně. Máme tendenci být méně aktivní a sahat po nevhodných typech potravin, protože tělo chce rychlý přísun energie. To je problematické zejména při konzumaci vícekrát v týdnu. Nedostatek spánku je navíc spojený se špatnou tvorbou hormonů spojených s pocity hladu, nasycení i ukládání energie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *