Vánoční tipy a recepty

Dárky jsou nakoupené a zabalené, cukroví napečené, stromek stojí na balkoně a kapr plave ve vaně. Teď už nezbývá než si Vánoce užít. To však neznamená, že se jimi musíme nekontrolovaně projíst. Užívejte Vánoce plnými doušky … užívejte toho, že máte na sebe i své blízké více času čas a radujte se s nimi také pohybem … můžete bruslit, lyžovat, běžkovat, nebo 20x vyběhnout kopec se saněmi nebo si užívat procházku v zasněžené přírodě.

Jak si Vánoce užít v radosti a zároveň nepřibrat na váze nebo v započaté redukci pokračovat?

Dodržujte obvyklá pravidla zdravého jídelníčku:

  • Na jídlo se soustřeďte, plánujte si dopředu, co si kdy dáte
  • Vybírejte si vhodné druhy potravin dle svého Osobního výživového plánu a vyvarujte se těch nedoporučených
  • Jezte pravidelně
  • Dodržujte pitný režim – vhodný může být zázvorový čaj s citrónem na zahřátí
  • Vyhněte se sacharidům v odpoledních hodinách – pečivo, ovoce, cukroví
  • Jezte stále hodně zeleniny (o svátcích je vhodné zelí, mrkev, tepelně upravená brokolice, hrášek i kukuřice)
  • Nenakupujte velké množství dobrot – chipsy, solené oříšky a tyčinky, slazené nápoje, uzeniny, sladké a slané pečivo apod. … tyto potraviny nepatří ani na sváteční stůl
  • Sklenka suchého vína namíchané se stejným množstvím vody je v pořádku, ale ne určitě každý den. Vynechte tvrdý alkohol i míchané drinky. Energetický příjem ze 2 deci vína může být až 570 kilojoulů a jedna plzeň rovná se dva tukové bílé rohlíky!

Víte, jak vypadala štědrovečerní večeře před 200 lety? Tak pro zajímavost

Také měla několik chodů, ale poněkud skromnějších a hodování už také nepokračovalo v dalších dnech. Vánoce také patří do doby postní, a tak také jídla byla bezmasá.

  • Oplatka namazaná medem
  • Hrachová polévka s česnekem
  • Houbový kuba
  • Prosná kaše

Tradice kapra pochází až z první poloviny 19. století, z bohatějších měšťanských rodin, bramborový salát se objevil někdy po 2. světové válce. Smažení, majonéza, uzeniny, maso a spousty cukroví jsou dílem posledních desetiletí konzumního života.

Návštěvy u Vás doma: kromě cukroví na stůl připravte i dobré neslazené pití, zeleninové jednohubky nebo kousky zeleniny s česnekovým dipem, uvidíte, že se po nich jen zapráší!

Návštěvy jinde: přineste pohoštění s sebou, uvidíte, že lákavě vypadající pomazánka s kousky zeleniny nebo dobrý čočkový salát zláká i ostatní a vy budete mít na výběr.

RAW sušenky z goji a kokosu

  • 50 gr kustovnice čínské (goji)
  • půl hrnku strouhaného kokosu
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce lněného semínka

Kustovnici namočíme na chvíli do vody, aby plody nabobtnaly. Umixujeme zvlášť lněná semínka, pak kustovnici a v míse smícháme s kokosem a medem. Vytvoříme hutnější těsto, z kterého na pečící papír tvoříme pomocí lžičky hrudky a vidličkou zplácneme na placičky. Necháme sušit v sušičce do 40°C nebo na topení za použití dřevěné podložky do křupava.

Vánoční odlehčené recepty: