Jak si Vánoce užít v radosti a zároveň nepřibrat na váze nebo v započaté redukci pokračovat?
Dodržujte obvyklá pravidla zdravého jídelníčku:
- Na jídlo se soustřeďte, plánujte si dopředu, co si kdy dáte
- Vybírejte si vhodné druhy potravin dle svého Osobního výživového plánu a vyvarujte se těch nedoporučených
- Jezte pravidelně
- Dodržujte pitný režim – vhodný může být zázvorový čaj s citrónem na zahřátí
- Vyhněte se sacharidům v odpoledních hodinách – pečivo, ovoce, cukroví
- Jezte stále hodně zeleniny (o svátcích je vhodné zelí, mrkev, tepelně upravená brokolice, hrášek i kukuřice)
- Nenakupujte velké množství dobrot – chipsy, solené oříšky a tyčinky, slazené nápoje, uzeniny, sladké a slané pečivo apod. … tyto potraviny nepatří ani na sváteční stůl
- Sklenka suchého vína namíchané se stejným množstvím vody je v pořádku, ale ne určitě každý den. Vynechte tvrdý alkohol i míchané drinky. Energetický příjem ze 2 deci vína může být až 570 kilojoulů a jedna plzeň rovná se dva tukové bílé rohlíky!
Víte, jak vypadala štědrovečerní večeře před 200 lety? Tak pro zajímavost
Také měla několik chodů, ale poněkud skromnějších a hodování už také nepokračovalo v dalších dnech. Vánoce také patří do doby postní, a tak také jídla byla bezmasá.
- Oplatka namazaná medem
- Hrachová polévka s česnekem
- Houbový kuba
- Prosná kaše
Tradice kapra pochází až z první poloviny 19. století, z bohatějších měšťanských rodin, bramborový salát se objevil někdy po 2. světové válce. Smažení, majonéza, uzeniny, maso a spousty cukroví jsou dílem posledních desetiletí konzumního života.
Návštěvy u Vás doma: kromě cukroví na stůl připravte i dobré neslazené pití, zeleninové jednohubky nebo kousky zeleniny s česnekovým dipem, uvidíte, že se po nich jen zapráší!
Návštěvy jinde: přineste pohoštění s sebou, uvidíte, že lákavě vypadající pomazánka s kousky zeleniny nebo dobrý čočkový salát zláká i ostatní a vy budete mít na výběr.
RAW sušenky z goji a kokosu
- 50 gr kustovnice čínské (goji)
- půl hrnku strouhaného kokosu
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce lněného semínka
Kustovnici namočíme na chvíli do vody, aby plody nabobtnaly. Umixujeme zvlášť lněná semínka, pak kustovnici a v míse smícháme s kokosem a medem. Vytvoříme hutnější těsto, z kterého na pečící papír tvoříme pomocí lžičky hrudky a vidličkou zplácneme na placičky. Necháme sušit v sušičce do 40°C nebo na topení za použití dřevěné podložky do křupava.
Vánoční odlehčené recepty: